Het symbool: de Steen Der Wijzen

Om genoeg theoretisch materiaal te vergaren voor mijn scriptie wou ik toch een bestaand symbool met een historische achtergrond gebruiken. Dit embleem komt in de buurt van mijn zelfgemaakt symbool.

Omdat het handig is om één sleutelfiguur te hebben voor al het materiaal te vergelijken voer ik als derde oefening bij elk apparaat hetzelfde symbool uit. Ik ben op zoek gegaan naar een veelzijdige geometrische afbeelding, die niet te complex is. Ik wou een figuur met alle basisvormen. Daarom koos ik voor het embleem van de Steen Der Wijzen: een alchemistisch symbool ontstaan in de 17e eeuw dat het samenspel illustreert van de vier elementen: vuur, water, wind en aarde. De vroegste verschijning van het  symbool is terug te vinden in de Mutus Liber, een Franse handleiding voor alchemistische symbolen gepubliceerd in 1677.  

Ik zie het als een goede eind ‘oefening’ voor mijn apparaten

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *