DIP* Media & Information Design: ‘With Bare Hands’

Dive into Practice: Isacco Chiaf & Serenella Martufi
With Bare Hands: Live performance mét een genarrateerde documentaire, te zien op Al Jazeera ism NGO Shipbreaking Platform.

De sterke beelden werden begeleid met datavisualisatie (van hoeveel kilometers van shipyards zijn bijgekomen over de jaren heen, hoeveel schepen worden er ontmanteld en van waar komen ze, maar ook in welk van de drie drukstbezochte shipyards wordt dit gedaan) over de shipyards in Chittagong (Bangladesh), Alang (Indië) en Gadani (Pakistan). Een live spreekster narreert de reis van de expeditie en wat ze daar konden zien, welke lokale organisaties al werk aan het verrichten zijn tegen de groeiende shipyards die mangroves kappen voor ruimte te maken, of die bij ongelukken en nalatigheid gevaarlijk afval te zee laten. Dit heeft natuurlijk een effect op de vangst van vissers, die in een interview vergelijken met vangst van vroegere decennia van 400kg/maand toen naar 80 kg/maand nu.

Deze schrijnende beelden worden ondersteund door opwellende live muziek van Isacco die vooral opduikt bij de piekmomenten van de documentaire. De spreekster Serenella zette op symbolische momenten zwarte vegen op haar benen, dat representeert de voeten van de inwoners rond de yards die in de modder en aangespoelde motorolie leven. Ook zette ze rode vegen op haar armen, om al de gestorven werkers die de schepen ontmantelden, de kinderarbeid en de ontploffingen te symboliseren.

De documentaire heeft volgens mij zijn hoogtepunt gehaald toen de impact van dit soort leven werd getoond op de schipwerkers, zoals brandwonden of missende ledematen. Ik was sterk onder de indruk van het engagement, het werk dat in het beeldmateriaal, de datavisualisaties en de live show werd gestoken.

Beelden © Isacco Chiaf & NGO Shipbreaking Platform x Al Jazeera

One thought on “DIP* Media & Information Design: ‘With Bare Hands’”

 1. Ik kom in grote lijnen te weten wat je registreerde (vooral inhoud)
  maar je omschrijving van je ervaring ontbreekt, en gaat nergens in op details.

  VRAGEN:
  waarom omschrijf je het filmmateriaal als ‘sterk’ > Wat maakt deze ‘Sterke beelden’ , ‘sterk’.
  Wat weet je over de datavisualisaties?
  Hoe werden de datavisualisaties geïntegreerd?
  Wat is het effect van de live narration?

  opmerkingen ivm je tekst:
  0. te veel tekst tussen haakjes hier:
  (van hoeveel kilometers van shipyards zijn bijgekomen over de jaren heen, hoeveel schepen worden er ontmanteld en van waar komen ze, maar ook in welk van de drie drukstbezochte shipyards wordt dit gedaan)
  1. “welke lokale organisaties al werk aan het verrichten zijn” > kan je dat gebalder formuleren, dit is erg hoekig > leest moeilijk
  2. mangroves kappen voor ruimte te maken, > om ruimte te maken
  3. “…of die bij ongelukken en nalatigheid gevaarlijk afval te zee laten. Dit heeft natuurlijk een effect op de vangst van vissers, die in een interview vergelijken met vangst van vroegere decennia van 400kg/maand toen naar 80 kg/maand nu.” Dit hele stuk leest moeilijk.
  ikzelf zou deze informatie over de inhoud van de documentaire toevoegen aan de introducerende feiten. ( de ‘tussen haakjes’ in de eerste paragraaf.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *