BP.5: Testen

BP.1 > BP.2 > BP.3 > BP.4 > BP.5 > BP.6 > …

Problemen
1. Hoge aantal tekst
2. Wordt een online artikel

2.1 & 2.2 Voorbeelden
3. Moet overzichtelijk blijven ondanks de vele details

4. Testen

1. Hoge aantal tekst
Dit wordt zowel een visuele als een tekstuele/typografische oefening, dat is zeker.

2. Wordt een online artikel
Mijn doel is om dit op digitale manier op te lossen, want ik wil dat er een tijdslijn bestaat die kan worden geraadpleegd voor online artikelen. Dit is omdat ik persoonlijk heb gemerkt dat bedrijven zoals Synthego, een bedrijf die aan genetisch engineering doet en CRISPR kits verkopen, tijdslijnen gebruiken om aan potentiële klanten het nut en de geschiedenis willen uitleggen (in het voordeel van het bedrijf, weliswaar). Maar ook zijn er organisaties en instituten zoals het NIH afdeling Genomics Home Reference, die zulke tijdslijnen gebruiken om hun vak en de evolutie van hun wetenschappelijk onderzoek te illustreren. Mijn criteria tot nu toe is dat ik iets wil maken dat online kan worden verspreid, dat je de verschillende elementen van de tijdlijn kunt bekijken, en er voor kan zorgen dat de geschiedenis overzichtelijk is in een oogopslag. 

2.1 Voorbeelden van online nieuws artikelen
Hoe deden zij het?

VRT’s Liveblog begint met een beetje tekst, dan volgen er infografieken, en dan kan men naar beneden scrollen voor op chronologische wijze het nieuws rond het coronavirus te volgen & te lezen. De infografieken tonen de ‘coronacijfers’ van België. Er is de mogelijkheid om door te klikken op de pijl (1 tot 4) om meer infografieken te bekijken.
De Tijd’s 2019 in foto’s, begint met een scherm met korte tekstuele uitleg, en wordt daarna prominent foto’s (duh). Dit artikel, specifiek, is 2019 in zijn foto’s die toen in het nieuws kwamen, dus een waar foto kalender. Wat er heel leuk is, is dat het team bij De Tijd vaak interactieve grafieken & experiences maken, terwijl bij VRT & De Standaard worden deze gemaakt door het bedrijf Flourish.
De Standaard’s artikel (over coronacijfers) is heel vergelijkbaar met die van VRT, niet alleen zijn de grafieken door hetzelfde bedrijf gemaakt, het is ook een scroll experience, begint met een afbeelding en beetje uitleg, meteen gevolgd door de infografieken. Hier hebben ze ervoor gekozen om de grafieken onder elkaar te plaatsen, ipv in een doorklik systeem zoals bij de VRT. Het grootste verschil t.o.v. de VRT, hier zijn het énkel grafieken die ‘voor zichzelf spreken’.

2.2 Voorbeelden van niet nieuwsmedia online artikelen

Biotechnology Timeline van Genetic Literacy Project (GLP) & Human Genome Project door het NHGRI.
The CRISPR Craze was een feature in het IMMpress MAgazine, voorafgegaan door een tekst die het introduceert, de infografiek werd als preview gepresenteerd en je moet (2x) op een link klikken vooraleer je the full picture kunt zien. Het is dus wat weggestopt.
Het artikel van Genaerrative, geschreven op het blog systeem Medium, introduceert hun onderwerp met een tekstje, gevolgd door een full-sized paarse tijdslijn, met de bronnen onderaan het artikel. Het blog systeem doet me denken aan ons eigen blog systeem.
Het History of Genetic Engineering voor Synthego wordt gebruikt door het bedrijf om eventuele geïnteresseerden te informeren over hun werkveld, wat ik een goed gebruik vind voor een tijdslijn. Het is tekstueel, het heeft een inhoudstafel waar je kan doorklikken naar een era in de geschiedenis. Sommige stukjes tekst hebben een foto van een uitvinder of onderzoeker.
Biotechnology timeline voor het Genetic Literacy Project (GLP), is een website met een samenwerkingsverband, ze hebben schrijvers die voor hun artikels schrijven (iedereen kan iets schrijven & opsturen en hun editors keuren het) en hun tijdslijn is heel erg volgepropt. Het format voelt heel druk aan door de teksten langs de zijkant. Het artikel zelf is ook heel erg druk, er worden heel veel evenementen afgerateld. Ze hebben hun tijdslijn opgedeeld in blokken van era’s, zoals de ‘ancient’, ‘classical’ en ‘modern’.
Als laatste, het Human Genome Project Timeline voor het National Human Genome Research Institute (NHGRI). Het is een tekstuele tijdslijn, met interlinks naar andere artikels waar ze naar verwijzen, er zijn helemaal geen foto’s. De structuur is duidelijk, en ze geven niet alleen jaren aan, maar ook maanden (en dagen!). Dit is een affiliate van het NHI in Amerika.

3. Moet overzichtelijk blijven ondanks de vele details
Hier heb ik visueel al over nagedacht en tot nu toe tot twee ‘formats’ gekomen die dit deels oplossen. Omdat het in een artikel-achtig formaat moet passen, zou het leesbaar moeten blijven, er moet een balans gevonden worden tussen het visuele & tekstueel.

Ik maakte de formats in XD, elk heeft een link om zelf te kijken (sommige zijn klikbaar).

Mijn grootste zorg is de uitwerking op dit moment; zou het een simulatie worden of gaat het me lukken om het écht te maken? Moet ik zelf een webpagina bouwen met HTML & CSS, of kan ik het maken in een website maker? Deze vragen zullen hopelijk beantwoordt worden bij het kiezen & verfijnen van de format.

Format 1

Elementen worden uitgehaald en de volledige tekst die er bij hoort, kan dan gelezen worden (met de bron). Het is vooral een lange scrollpagina.

Format 2

Hier kan je hoveren (in XD kan dit niet dus is het een klik versie ipv hover versie) om meer te weten te komen. Hierdoor moet je niet scrollen. Het voorbeeld dat men kan zien, is stel dat je hovert over het eerste element (1809), dan krijg je meer informatie. (Hier is een kruisje om terug te gaan omdat dit de klik versie is)

https://xd.adobe.com/view/51b51311-d26d-4ba9-7744-72358b59235f-2784/

4. Testen
De formats waren al testen, maar hierbij mijn vorige tijdslijn testen. Het waren er 16, en uit die 16 heb ik er 4 gekozen. Deze zijn voornamelijk gekozen omdat ik vind dat ze visueel goed dienen om onderliggende linken te tonen.

Ze moeten wel nog aangepast worden omdat ze tot nu toe alleen de datum & de onderzoeker als elementen gebruiken. De kleuren staan natuurlijk nog niet vast. Grafische elementen zullen worden gebruikt voor lagen in informatie aan te duiden.
Hieronder is waar ik nu zit.
Ik heb al twee ‘lagen’ geïmplementeerd; de kleuren zijn de velden in de genetica, en het * is het symbool voor ‘voor het eerst beschreven’.
(Zie mijn Categorisering post voor meer uitleg)
De derde laag, de ‘testsubjecten’, meercelligen, planten & eencelligen, heb ik nog niet in kunnen steken.
! Deze testen zijn gemaakt met enkele punten van het geheel, anders zou ik een eeuwigheid bezig zijn per teststukje !

One thought on “BP.5: Testen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *