BP.6: Testen 2.0

BP.1 > BP.2 > BP.3 > BP.4 > BP.5 > BP.6

*Dit wordt nog aangepast!*

Er zijn nog eens vragen opgekomen:

  • Zijn er subcategorieën in mijn raw data?
  • Welke tijdslijn ‘soort’ past daarbij?
  • Welke format past er bij de subcategorieën én de ‘tijdslijn soort’

Zijn er subcategorieën?
Ja, in BP.4 Categoriseren bekijk ik dit en zien we ook meteen wat de 12 velden van genetica betekenen. Er zijn interne linken (tussen velden in) en er is ook ondervonden welke velden uit welke anderen voortstroomden.
Er zijn vooral 2 algemene richtingen waar enkele uit voortstromen, en enkele anderen zijn van ergens anders ontstaan.

Welke tijdslijn soort?

Ik heb Cartographies of Time hergelezen, waar deze 4 uit komen, wat er in BP.5: Testen werd besproken.
Ik denk dat ik een combinatie wil doen tussen de voorbeelden rechtsboven en rechtsonder, want in een test in BP.5 kwam ik wel toe om 2 categorieën te incorporeren, maar hiermee zou ik nog meer linken en lagen kunnen leggen.

Hierbij al een combinatie-test. (Op een drukkere tijdsperiode)

Een schets, ik moet het nog verfijnen en echt uitwerken, maar de vele gebeurtenissen per jaar dacht ik op deze manier op te lossen.

Welke format?
(Te zien in BP.5)
Format 1 is eigenlijk een verticale scroll, format 2 is een horizontale scroll.
Naar voorbeeld van stroom-tijdslijnen gevonden in het boek Cartographies of Time, werd er vooral de verticale optie geprefereerd; ik denk dat beiden kunnen gecombineerd worden, om de tekst te kunnen ‘beheren’/managen.
Ik denk dat als ik dit wil bereiken, ik eerst verticaal mijn tijdslijn moet vastleggen en dan horizontale scrolls toevoegen waar nodig (dus voornamelijk verticaal).

Een schets!

En het volgende is de fysieke versie van de tijdslijn, geprint en aan elkaar geplakt op chronologische wijze, vervolgens aan elkaar gelinkt met gekleurde stiften volgens een kleurcode.

Bij het manueel incoderen en linken ben ik tot de conclusie gekomen dat er een categorie-deel was dat ik had opgenoemd en dat niet werd gebruikt. Ik heb het meteen aangepast in de andere posts, maar ik ben blij dat het manuele werk me alvast deze fout heeft laten zien en verbeteren.

En eveneens heb ik in een Excel file (hieronder) even op een rij gezet hoeveel keer de genetica velden voorkwamen in de 19 pagina’s van tijdselementen; Het meest voorkomende was veld 10 (Moleculaire genetica) gevolgd door veld 4 (Genetic engineering) en veld 9 (Microbiële genetica).
Het was interessant om de raw data op een andere manier te rangschikken.

Van de fysieke print, nadat ik linken heb gelegd, heb ik ook zitten nadenken hoé ik de linken wil leggen en ook op welke manier deze getoond moeten worden op de webpagina. Liefst zou ik een volledige, gelinkte tijdslijn maken maar ik besef dat dit moeilijk leesbaar word, dus bedacht ik dat er een knop moet zijn die ervoor zorgt dat de lezer kan kiezen om de tijdslijn te raadplegen, of om de volledige teksten te lezen. Een uitklap-knop, op een bepaalde manier. Hier nog eens enkele schetsen van de ‘stroom’linken en de uitklap button:

Hierna ben ik begonnen met de fysieke print-schets versie in digitale versie te gieten, en met het idee van uitklap-inklap in gedachte, ben ik ook begonnen met de breedste kant hiervan en ook meteen de moeilijkste, de uitgeklapte versie. Hierbij al enkele beelden:
Eerste beeld begon met de velden elk hun correcte kleur te geven (dat in het excel bestand en andere testen ook al voorkwam), vervolgens elk jaartal op de juiste plaats gezet. Tweede beeld, werd er meer focus gelegd over welk veld er genoemd werd bij elk jaartal. Derde beeld, om een vorm van structuur te hebben, werden de ‘stipjes’ aan elkaar verbonden met een verticale gekleurde streep. Vierde beeld, worden de linken aangeduid door de ‘verwoven’ gekleurde banden, maar toen ik me afvroeg of ik daar een andere kleur voor zou gebruiken (ik dacht aan wit, en dan maar alles op een zwarte achtergrond te plaatsen), dacht ik dat het logischer zou zijn om het simpel te houden door de kleuren van de originele waaruit linken/subcategorieën kwamen te gebruiken. In dit geval zijn dat Veld 1 & 3 aka, de rode streep en de gele streep. Ik ben nog niet tevreden over hoe de streep/linken er uit zien, dus ben daar wat aan het sleutelen, maar grosso modo, dit zou de ‘uitklap’ zijn, ik zal nog wat enkele aanpassingen maken en dan zou het de uitklap prototype moeten zijn.

Vervolgens komen de inklap versies!

En dan ongeveer geïntegreerd in een website format met de tekst (nog onvolledig) erbij & de link (die nu werkt!):

https://xd.adobe.com/view/51b51311-d26d-4ba9-7744-72358b59235f-2784/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *