BP.7 : Testen 3.0

BP.1 > BP.2 > BP.3 > BP.4 > BP.5 > BP.6 > BP.7

*deze post wordt nog aangepast naarmate ik verder werk!*

In de vorige testen werkte ik aan een ingeklapte versie (verkort, eerder een overzicht) en een uitgeklapte versie (breed, groter getoond met alles er op en er aan).

Problemen:
– De twee versies moeten zelfde grid & codering systeem gebruiken zodat ze genoeg op elkaar lijken
– Inhoud moet meer naar voor komen, de velden zijn aanwezig, maar de teksten niet echt
– Niet genoeg naar mijn eigen post Edward Tufte’s Principles of Analytical Design gekeken

Hierbij de werkende link naar de simulatie:

https://xd.adobe.com/view/51b51311-d26d-4ba9-7744-72358b59235f-2784/

I. Een kleine oefening in Word met kolommen en andere maken:

II. Jaartallen verplaatsen en Veldnamen permanent plaatsen:

Tabelcijfers versus hangcijfers (of mediaevalcijfers volgens Letterfontein.)
Mijn zoektocht naar goede tabelcijfers deed me ook meteen stoten tegen het probleem van typografie in mijn werk: welke fontfamily zou ik gebruiken om de cijfers mee uit te drukken? Als er een tweede fontfamily nodig is, welke zou ik er dan mee kunnen koppelen?

De huidige hangcijfers zijn toe aan vervanging, naar iets dat duidelijk is op kleine fontgrootte. Ik begon met een aantal fonts uit mijn lijst te halen, twee serif en twee sans serif. In het verleden vond ik Open Sans een goede font voor web, net zoals Fira Sans en Source Serif Pro, maar Open Sans’ 1 heeft volgens mij een beetje te veel spatiëring, vergeleken met de andere fonts en cijfers. Fira Sans lijkt beetje vet, Georgia is randje te groot, hoewel ze allemaal op dezelfde fontgrootte (afbeelding 1). Ik bedacht me hier, dat er ook een Sans versie was van Source Pro. (afbeelding 2) Ik heb ook getest op een cijfercombinatie die vele hangcijfers had, en een één, die volgens mij al veel kan vertellen omdat die soms te dik, te dun, te gespatiëerd of zelfs scheef kan staan, dus volgens mij is het geen slecht idee om die ook al te vergelijken. Daarom dus de 1984-tjes (afbeelding 3 & 4) Omdat ik niet echt overtuigd was, heb ik ze eventjes per fontkoppeltjes gezet. (afbeelding 5)

Links: Source Serif Pro // Rechts: Georgia
Ik wilde een schreef-en-schreefloze combinatie vinden, maar ik ben nog altijd niet overtuigd van Open Sans. Die komt later voor in een blok tekst.
Maar puur over de cijfers: De tabelcijfers van Georgia zijn groot en contrastrijk, die van Source Serif Pro zijn kleiner, smaller en een beetje heeft minder opvallende contrasten zoals Georgia.
Hierdoor zou dus de Source Serif Pro juist gemakkelijk voor de ogen zijn.
Ik ben daarom geneigd om Source Serif Pro te gebruiken, tenzij er in het resultaat die contrasten juist wél goed zouden zijn, dan zal in dat geval Georgia worden gebruikt.
Op dit moment wordt Source Serif Pro gebruikt voor titels en cijfers. Open Sans wordt op dit moment gebruikt voor broodtekst en voetnoten.

De jaartallen;
Met een vorm van ijkpunten die werden geplaatst: uiteraard gaat het einderesultaat zo juist mogelijk zijn proportioneel gezien, maar op dit moment creëer ik zo een vorm van referentie voor de lezer, om te weten hoe lang de tijd is verstreken.
Er waren hiermee wel enkele problemen, aangezien het voor de drukke periodes in de tijdslijn, om de tien jaar een ijkpunt wel geschikt is, zijn er ook momenten waar er 40 jaar ‘niets’ is.

III. Hover & grid-systeem
Waarin ik mijn nieuwe ‘ingeklapte versie/overzicht’ laat zien, en hover opties voor de veld namen. Getoond op zowel de uitgeklapte als de ingeklapte versie.

De hovers werken nu ook, er is een hover effect geplaatst op de knoppen ‘Inklappen’ en ‘uitklappen’ en natuurlijk een hover op de eerste rode balk, als test. Typografie is er nog niet, maar ik ben blij dat ik het effect nu ken.

Linken & teksten aan de zijkant;
Ik heb de ‘linken’ wat meer gezet waar ik denk dat ze juister zijn, dit is omdat ik ze als invloeden zie en ‘origines’ en dus zouden ze meer aan het begin moeten staan van de tijdslijn, zoals ik dat nu heb gedaan.

Enkele tekst opties bekeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *