De laatste loodjes.

Inleiding 26 Tools

26 Tools is een oefening gebaseerd op ons alfabet: de westerse Latijnse schrifttekens. Van A tot Z krijgt elke letter een willekeurig ontworpen gereedschap toegewezen. De werking van elk grafisch apparaat wordt zo gedemonstreerd. Het greedschap wordt, rekening houdend met de lockdown maatregelen, gemaakt met gevonden objecten binnen het thuisfront, met de gedachte dat limitatie, ‘ het doen met wat je hebt ‘ een vorm van werken is die creativiteit oprakelt. Deze opvatting is ook terug te vinden in het gereedschap zelf. Elke tool heeft zijn gebreken die de gangbare regels van zijn toegewezen letter zullen vervormen.  Het zelfgemaakte gereedschap is een knipoog naar artistiek amateurisme, met focus op de graffiti cultuur. We kunnen verschillende bronnen makkelijker dan ooit raadplegen, materiaal goedkoop aanschaffen en ons werk sneller dan ooit verspreiden. Met 26 Tools bestudeer ik, gevestigde waarden en verbreek ze een amateuristische, mondaine methode.

Methodologie

De Capitalis Monumentalis staat in mijn werk symbool voor de gevestigde waarde. Een uitgerekende wijze van letters maken, afgesteld in functie van esthetiek en leesbaarheid.

De spitse gepenseelde vormen van de Bâtarde staan symbool voor het vloeiende en experimentele karakter van het Westerse schrift. Het vertegenwoordigd intuïtie en de schoonheid van de imperfectie: de letters zijn nooit identiek.   

De uitvoeringen van de genoemde voorbeelden zal systematisch gebeuren. De routine houdt in: de richting en volgorde stroken van de betreffende letter incalculeren, de juiste zetspiegel klaarzetten, de camera’s afstellen, elke oefening herhalen tot ik voldaan ben met de resultaten en uiteindelijk de resultaten fotografisch vastleggen. De beoordeling van deze letters zal op gevoel zijn. De werking van de tools zal beoordeeld worden op basis van mijn parameters.